آرامگاه خواجه غلطان، مهمترين زيارتگاه شهرستان زابل محسوب میشود كه همواره پذيرای تعداد زيادی از زائران، گردشگران و علاقهمندان به آثار تاريخی بوده و اين بنا در بالاترين ارتفاع قله كوه خواجه و در جبهه شمال شرقی به شكل مستطيل ساخته شده و شامل سر در ورودی با طاق نيزهدار و يك اطاق گنبددار است.
درون اين اتاق، قبری بزرگ به طول 3 متر ديده میشود كه در كتاب «احياالملوك» شاه حسين سيستانی، آرامگاه مذكور را متعلق به برادر دانيال نبی نسبت میدهد. كوه خواجه دارای بسياری از مجموعههای تاريخی از جمله كاخ و معبد كوه خواجه، قلعههای رستم، كافران، سام، كوك كهزاد، چهل دختر، سرسنگ و زيارتگاه خواجه غلتان، ساختمانهای پيرگندم بريان، خانه شيطان، آرامگاهای قديمی و قبور دوران اسلامی است.
كوه خواجه در دوره ميترايی و در دورههای زردتشتی، بهسبب وجود آتشكده، مركزی عبادی بوده و در دورههای بعدی نيز همچنان احترام خود را حفظ كرده، اين كوه نزد سه دين زرتشت، مسيحيت و اسلام همواره مقدس بوده و به همين علت در ميان ايرانيان از جايگاه و ارزش والايی برخوردار است.
نام اصلی آن کوه غلتان است ، شاید این وجه تسمیه از آن جهت است که بر فراز کوه نزدیک به مزار تخته سنگ شیب داری است که اغلب اهالی محل بر روی آن دراز میکشند و نیت میکنند ، چنانچه نیت شان بر آورده شود بر روی آن به راحتی میغلتند.
به جز مزار خواجه غلطان مزار دیگری نیز بر فراز کوه موجود است که به «پیر گندم بریان »مشهور است و همه ساله به خصوص در ایام نوروز اهالی محل که بیشتر طبقه دهقان را تشکیل میدهند مقداری گندم برشته بپای این مزار میریزنند تا خداوند به محصو لشان برکت دهد.
مارسل بریون در کتاب «منم تیمور جانگشا»از قول تیمور مینویسد :امیر زابلستان همچنان سوار بر گاو مرا که سوار بر اسب بودم از شهربیرون برد و قلعه ای رسیدیم که ویران شده بود و به من گفت که :رستم در اینجا به دنیا آمده است.
این آرامگاه همواره پذیرای تعداد زیادی از زائران، گردشگران و علاقهمندان به آثار تاریخی بوده است.
انتهای پیام/
منبع:اوشیدا