hootdalgan.ir/شهرستان دلگان واقع در غرب سیستان و بلوچستان كه در كرانه هامون جازموریان واقع شده است، دارای هوای لطیف و طبیعتی چشم نواز و روح انگیز است كه در میان این طبیعت، غار و آبشار سارابودك،آبشار اسفند جلگه و... به آن جلوه ای خاص بخشیده است.
هوا رو به گرمی است و جاهای خوش آب و هوا و سرسبز برای سفر زیاد طرفدار دارد به ویژه در بهار که برگ های درختان نو و خوش رنگ هستند. از جمله جاهایی که در تعطیلات و حتی آخرهفته ها خیلی شلوغ می شود، آبشارها و روستاها هستند چون این جاذبه ها در مناطق خوش آب و هوا قرار دارند. مناطقی همچون، شهرستان دلگان.
روستای اسفند جلگه چاه هاشم در ۸۰کبلومتری جنوب شهرستان دلگان و هم مرز استان کرمان(نزدیک رمشک) می باشد.این روستا در مسیر رودخانه و نخلستان هایش کشیده شده است در واقع از روستاهای طولی منطقه می باشد
با جمعیتی بالغ بر ۵۰۰۰ نفر از قدیمی ترین روستاهای منطقه با قدمتی کهن و تاریخی میباشد، امردم روستا بیشتر به کشاورزی و تا حدودی به دامداری اشتغال دارند، کشاورزی مردم اسفند بیشتر خرما،تنباکو،و برنج میباشد.
قدمت روستا از آنجا که از مردم اسفند و آثاری که در اطراف و اکناف روستا وجود دارد به دوران قبل از اسلام برمیگردد،در این روستا منطقه ای به اسم در یهودان وجود دارد که نزدیک به ده قبرستان قدیمی در آن موجود میباشد که حتی دو تا از قبرستان های آن جهت سر مردگان به طرف قبله و پاهایشان خلاف قبله مشهود است، به طوری که تشخیص داده میشود این قبرستانها قبل از اسلام بوده است زیرا در اسلام قبرستانها به طرف شمال و جنوب هستند، قلعه ی اسفند نیز در مرکز شهر در کنار مسجد جامع واقع شده که هم اکنون متاسفانه تخریب شده اما آثارش اندکی باقی است،
دیگر اثر قدیمی درگ آسا بوده که در آن آسیابی قدیمی قراردارد به گونه ای که آرد را برای روستا تامین می نموده است،و همین طور در این منطقه آسیابی به نام گردونان قرار داشته که در آنجا آرد را آسیاب می کردند و نانهای گرد می پختند و از همانجا به گردونان مشهور شده است،گردونان هم اکنون محله ای از روستای اسفند می باشد که در آن طرف رودخانه قرار دارد.
رودخانه و آبشار زیبای پورا
روستای اسفند در کنار رودخانه واقع شده رودخانه ای با عرض ۱۶۰ متر ،این رودخانه ازکوه هافنوج،گسپردن،سرتنک،توتان و گیران سرچشمه می گیرد و با مسافتی طولانی از اسفند عبور می کند در واقع آخرین آبدهی رودخانه نیز به اسفند می رسد و از جلگه چاه هاشم می گذرد و به دریاچه جازموریان می ریزد، آب اسفند از رودخانه تامین می شود در سالهای اخیر کم آبی اکثر منطقه را فراگرفته و خشکسالی بوجود آمده است اما روستای اسفند ذره ای از آبش کم نشده و در اکثر فصول سال رودخانه پر آب می باشد
آبشار پورا در مسیر رودخانه در بالا دست روستا واقع شده و زیباترین چشم انداز و منظره طبیعی بکر منطقه می باشد و در منطقه شهرت زیادی دارد.
با وجودی که این آبشار زیبا تاکنون ناشناخته باقی مانده اما هر ساله شمار زیادی ازآن دیدن می کنند.آبشار اسفند در تمام طول سال فعال است و آب آن در پایین دست برای کشاورز استفاده می شود.مساعد بودن هوا در این فصل ازسال بسیاری از مسافران نوروزی و میهمانان شهرستان دلگان را ترغیب به شنا کردن در آبشار اسفند و بهره بردن از مناظر زیبا و دلنشین آن می کند.
تصاویری از طبیعت روستای کهنک لدی در بهار
کهنک لدی روستایی زیبا که خوراک یک سفر یک روزه برای تعطیلات آخر هفته وایام نوروزاست.گندم، جو وخرما عمدهترین محصولات کشاورزی این روستاست.
دیدن از روستای چاه محمد دلگان را از یاد نبرید
این روستا در۱۵کیلومتری غرب شهرستان و بین مسیر دلگان به اسلام آباد استان کرمان قرار دارد. از شمال به روستای شهرک خسرین از غرب به روستاهای سردشت وچاه الوند،واز شرق به حسین آبادلدی می رسد در جنوب آن جنگل ودریاچه هیروک قرار دارد.
روستایی زیبا که خوراک یک سفر یک روزه برای تعطیلات آخر هفته است.گندم،چای ترش،کنجد،گیاه روغنی کلزا،حنا،وسمه(رنگ سیاه) جو وخرما،هندوانه و… عمدهترین محصولات کشاورزی این روستاست.درجنوب این روستا جنگلی بسیار زیبا به همراه دریاچه ای بسیار کوچک وبکر ودست نخورده به اسم هیروک وجود دارد که جاذبه های توریستی زیادی دارد.زبان مردم روستابلوچی می باشد.
از خوراکی های بومی آن می توان به آبگوشت محلی(اناردانه ای)، کباب (تنورچه)، گوشت خشک شده( تباهگ)، کشک محلی(شیلانچ)، دوغ، شیر، پیازداغ، چنگال محلی، حلوای روغنی، دوغ با با گوشت گوسفند، پشک، نان روغن جوش، نان لواش، نان تیموش، نان چاری، نان تنوری محلی اشاره نمود.
چشمه آبگرم هودیان
این چشمه در روستای هودیان در ۱۹۰ کیلومتری شمال غرب ایرانشهر و ۵۵ کیلومتری شمال شرق دلگان واقع شده است که علاوه بر استفاده عمومی، مصارف کشاورزی دارد.
غار و آبشار سارابودک که در حوالی رودخانه سارابودک واقع شده است و از جاذبه های گردشگری منطقه محسوب می شود به طوری که در ایام تعطیل تفرجگاه خیل بومیان و حتی مسافران دور و نزدیک است.
غار سارابودک در ارتفاعات بودک واقع در شمال جبر آباد از توابع شهرستان دلگان واقع شده است. این غار در یکی از سرشاخه های رودخانه سرابودک و با ۵۷۴ متر ارتفاع از سطح دریا واقع شده است.
این غار از نوع زیرزمینی با ورودی بزرگ و شیب تند است که طولی بیش از ۳۰۰ متر دارد و در ۱۵ متری ورودی، غار به دو دهلیز تقسیم می شود.
غار سارابودک تحت تاثیر فعالیت های دوران زمین شناسی بوجود آمده است، گفتنی است کف این غار سنگی، آهکی و مرطوب و بدنه اش از جنس سنگهای دگرگون با بافت کوارتز و آهکی است.
این غار زیستگاه جمعیت قابل توجهی از انواع خفاش است که ارزش علمی و تحقیقی بالایی دارد و به عنوان جاذبه گردشگری نیز حایز اهمیت است.
افزون بر غار سارابودک، غارهای دیگری از جمله غار کرمانچی، غار گربودار و غار هودیان در حاشیه منطقه شکار ممنوع بزمان حوالی شهرستان دلگان وجود دارند.
اخیرا آبشار جدیدی نیز حوالی رودخانه سارابودک در شهرستان دلگان شناسایی شده است.
ودخانه سرابودک از کوههای بودک واقع در شمال جبرآباد از توابع شهرستان دلگان سرچشمه می گیرد و دارای آب شور فراوانی است که در حاشیه آن کشاورزی و دامداری رونق دارد.
طول مسیر این رودخانه دائمی حدوداً ۳۰ کیلومتر است که دارای آب زلال و دارای نوعی ماهی رودخانه ای است.
میانه های رودخانه در اثر فرسایش آبی حواشی، مناظر جالب و زیبایی بوجود آمده است که بخشی از این زیبایی مربوط به آبشاری با ۱۱ متر ارتفاع می شود که از دل کوه به بیرون تراوش می کند.
مردم منطقه برای گذران اوقات فراغت بخصوص در فصل بهار به این مکان می آیند و مدتی را در دل طبیعت زیبای منطقه می گذرانند.
همچنین در حاشیه این رودخانه و اطراف آبشار مارهایی زیست می کنند که منبع تغذیه اشان ماهیان داخل آب است و این پدیده یکی از موارد اکوسیستم های بکر و بی نظیر دنیاست که کمتر جایی شاهد آن هستیم.
در حاشیه جنوبی رودخانه سارابودک، دشت ‘ناجگ’ واقع شده است که گونه ‘جبیر’ در آنجا زیست کرده و از آب این رودخانه استفاده می کند.
در دشت ناجگ علاوه بر جبیر گونه های حیوانی نظیر خرگوش ، روباه، شغال، گرگ، تشی، خار پشت و پرندگانی نظیر هوبره، کبک، تیهو، باقرقره،انواع ماهی خورک، سبزقبا ، قمری و کبوتر چاهی و پرستو زیست می کنند.
انتهای پیام/
منبع:دلگان پرس