کپرنمادسنت یانشانی ازمحرومیت؟

(به احترام قلم از کپی مطالب بدون درج منبع خودداری نمایید)

منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
موضوعات
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



لینک دوستان
آخرین مطالب
دیگر موارد

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 452
بازدید دیروز : 4
بازدید هفته : 469
بازدید ماه : 533
بازدید کل : 36052
تعداد مطالب : 246
تعداد نظرات : 78
تعداد آنلاین : 1



آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 246
:: کل نظرات : 78

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 7

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 452
:: باردید دیروز : 4
:: بازدید هفته : 469
:: بازدید ماه : 533
:: بازدید سال : 7993
:: بازدید کلی : 36052
نویسنده : گمنام
شنبه 2 اسفند 1393

شرايط آب و هوايي نيز تأثير بسزايي در شكل‌گيري اين فرهنگ دارد. كپرنشيني با وجود توجه خاص و تلاش‌هاي انجام شده پس از انقلاب همچنان در مناطقي از كشور ازجمله دلگان وجود دارد.

 
«کپر» نماد سنت یا نشانی از محرومیت ؟
 
 
 
 
کپراولین نوع اسکان بشر بعد از خروج از غارها و قبل از ساخت روستاست. زندگی زیر کپر را می‌توان اولین نهاد اجتماعی در ایران دانست که با گسترش روستاها و شکل گیری شهرها به حیات خود ادامه داد.

این شیوه اسکان از چند دهه پیش کمتر و کمتر شده و فقط در چند استان در ایران قابل یافت است. با نبود معماری خلاق و بومی در ایران کپر و امثال آن به دست فراموشی سپرده می‌شوند. این ساختمان‌ها تاریخی بیشتر از شهرنشینی در ایران دارند، درحالی که در یک دهه گذشته به سمت حذف می‌روند.

کپر با حفظ ارزش‌های معمارانه و با مصالح جدید دوباره باید احیا شود. این احیا به اسکان موقت، جذب و اسکان توریسم از جنگل تا کویر کمک بسیار خواهد کرد. احیای کپر یعنی احیای بخشی از تاریخ این سرزمین که در حال ویرانی است

در دلگان خبری از خانه های کپری نیست اما هر گوشه شهر و در حیاط هرخانه آجری، کپری به چشم می‌خورد که بزرگ هر ایل و قومی آن را می‌سازد تا نشان دهد هنوز ساکنان این سرزمین تاریخی، پایبند فرهنگ بومی خود هستند و هنوز هم بخشی از زندگی‌شان را در این کپرها می‌گذرانند.

کپر بخشی از میراث معنوی شهرستان دلگان و به نوعی جزئی از سنت، فرهنگ و روش زندگی مردم است، به‌گونه‌ای که بسیاری از مردم محروم یا متمکن دلگان همچنان علاقه‌مند به زندگی در کپرهای قدیمی خود هستند و در کنار خانه‌های نوساز خود اقدام به احداث چندین کپر برای گذران فصل گرما کرده‌اند.
 
در واقع شهرستان دلگان به صحنه‌ای برای تلفیق زندگی در کپر و ساختمان‌های نوساز تبدیل شده است و همچنان می‌توان در هر سو کپرهایی را که زمانی ظاهرا به اشتباه نماد محرومیت و فقر مردم منطقه برشمرده می‌شد ملاحظه کرد.

اما این نوع سازه امروزه به سبکی جدید ومقاوم ساخته شده که به اصطلاح محلی آن را توپ می نامند تا جائیکه مردم دلگان در مناطق تفرجگاهی خود از این سازه در حال استفاده و توسعه می باشند و به لحاظ ارزش مناسب توپ هزینه های ساخت آن نسبتا مناسب وبا توجه به تغییرات آب و هوایی زمستان های آن گرم و آب و هوای آن مطبوع و خشک می باشد.

برای ساختن توپ از مصالح موجود در منطقه که عموما ساقه درخت خرما و طناب های و حصیرهایی از لیف درخت خرما که “پیش”نام دارد بافته می شود استفاده می گردد.این مصالح در منطقه به وفور یافت می شود وپیشنهاد می گردد.

امروز باید در شهرستان دلگان به عنوان یک کار الگویی و یک جاذبه در منطقه گردشگری از این سازه استفاده گردد.

 

منبع:دلگان پرس

 




:: موضوعات مرتبط: فرهنگی , ,
:: برچسب‌ها: شهرستان دلگان , کپر ,
:: بازدید از این مطلب : 673
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:


.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.
درباره ما
سایت طایفه هوت رخشانی شهرستان دلگان: جهت درج مطالب شمامخاطبین سایت طایفه هوت رخشانی شهرستان دلگان،مطالب (زندگینامه شهدای محل زندگیتان،اخبار فرهنگی روستا،درباره روستا ومکانهای دیدنی روستای محل زندگیتان و...)خود رابه آدرس hootdalgan@chmail.irویا به سامانه پیامک 500028360533ارسال نماییدتابه نام خودتان در سایت درج گردد.....(آدرس ما درشبکه اجتماعی افسرانhttp://www.afsaran.ir/profile/hootdalganلطفا از مابازدیدنمایید). اهالی این طایفه در روستای چاه محمد غرب شهرستان دلگان مستقرهستند. جوانان زیادی از این طایفه در طول 8سال دفاع مقدس به جبهه های حق علیه باطل اعزام شدندویاشهید شدند ویا جانباز،شهیدانی روحانی شهید رحمت اله وپاسدار شهیدعلی اکبروروحانی شهید دادمحمد از آنجمله اند. مذهب طایفه:مذهب همه افراد طایفه شیعه اثنی عشری می باشد. آثارمذهبی،تاریخی ،فرهنگی وگردشگری روستای طایفه:مساجدحضرت ولیعصر(عج)تاریخ ساخت1364شمسی وامام رضا(ع)،کتابخانه مسجد حضرت ولیعصر(عج)،تالاب وجنگل هیروک جنوب روستا،تپه های تاریخی رندان،صنایع دستی مثل سوزن دوزی وپولک دوزی زنان. شغل اکثرطایفه کشاورزی ودامداری است. این طایفه افرادی زیادی را داردکه مقاطع عالی تحصیلی را طی نموده اند یا درحال تحصیلندمانندمهندس شیرمحمدبامری،مهندس رسولبخش بامری،مهندس غلام محمدرخشانی،حجت السلام مصطفی وحمیدپرورش از آنجمله اند. تیره های طایفه در روستای چاه محمد:میردوستی،شهدوستی،عباسی. جمیعت طایفه:300نفر این طایفه اقوام زیادی درایرانشهر(گزهک بزمان وبمپور)،دهنو وچاه علی اسلام آباد کرمان،سرمیچ لاشار،ایرانشهرو... دارند.
منو اصلی
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
مطالب پربازدید
نظر سنجی

در وب سایت طایفه هوت رخشانی به چه مسائلی پرداخته شود؟

پیوندهای روزانه
چت باکس

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)